Wandeling naar de uitkijktoren in Zonhoven

Frank heeft gisteren op het nieuws beloofd dat het vandaag droog is. Toch voor de zekerheid maar een regenjas aan. Je weet het maar nooit.

Ook voor deze wandeling staat Blixum als allereerste in de startblokken. We gaan weer op pad baasje? Ik ben er klaar voor. De poort uit en direct naar rechts, het lijkt erop dat hij weet waarnaartoe. Aan het einde van de straat gaan we rechts, een klein stukje rechtdoor, links en direct rechts het bos in. Naar het kappelletje? Neen Blixum, deze keer niet. Voor een deel dezelfde route, maar niet helemaal.

Het is rustig in de bossen. Geen andere bezoekers nog op onze route. Het zonnetje schijnt volop. Het blijft wel droog zo te zien. Betrouwbare weerman die Frank. Gezond  wandelweer.

Op de eerste splitsing in het bos gaan we links. Nu is het een kwestie van rechtdoor blijven lopen. Komen we vanzelf op onze bestemming van vandaag. Het blijft jammer dat we onze grote trouwe viervoeter niet los mogen laten. Verbodsbord zijn we net voorbij. Of niet? Was dat op een andere route? Niemand in de verste verte te zien. We laten onze vriend los en daar gaat hij. Snuffelend en rennend. Kijk hem genieten. Hij blijft netjes op het wandelpad, binnen enkele 10-tallen meters van ons. Regelmatig kijkt hij om of wij hem wel volgen. Of dat we misschien spontaan ergens afdraaien.

We wandelen nu bijna 2 kilometer in de bossen en we komen in de buurt van onze bestemming. De eerste vijvers in het natuurgebied De Wijers kruisen ons pad. Links zien we een vogelspot punt. Een overdekt houten “schuurtje” met kijkgaten. In dit gebied zie je ongelooflijk veel soorten vogels.  En niet te vergeten, kikkers. In overvloed. Wil je genieten van een “kikkerconcert” bezoek dit gebied dan zeker ook in de paartijd van de kikkers of padden (periode vanaf medio februari tot medio juli). Je gelooft je oren niet. Zoveel geluid uit die kleine beestjes.

De naam De Wijers komt trouwens van het oude woord voor “viskweekvijvers”. Ook vandaag worden nog veel van deze vijvers gebruikt om vis te kweken. Een stukje verder zit een vrij grote en bekende viskweker.

uitzicht over de wijers in Zonhoven op wandelafstand van B&B Nummer5
fotografie Frederik Maesen

Een paar honderd meter voorbij het vogelspot punt gaan we naar rechts. Blixum zit weer vast aan de lijn want hier kan het wat drukker zijn. Erg populair dit stukje Zonhoven aan het Bolderdal. Hier staat namelijk een architectonische uitkijktoren van wel 15 meter hoog.  In 2015 gebouwd voor een prachtig vergezicht over dit gedeelte van de Wijers. Menig natuurliefhebber en fotograaf kan hier zijn hart ophalen. Geweldig. We beklimmen om beurten de toren om te genieten van de natuur. Ondertussen snuffelt Blixum vrolijk verder op de begane grond samen met een van ons. Op zoek naar de kikkers.

Op de terugweg kunnen we het niet laten zelf ook door de kijkgaten van het vogelspot punt te gluren. We zijn nog niet zo bekend met de namen van al die vogelsoorten.  Wel erg mooi om ze vanaf dit punt te kunnen zien.

De terugweg gaat lekker vlotjes. We nemen een iets andere route terug naar Bed and Breakfast Nummer5. Na ongeveer 1,5 uur staan we weer voor de deur. Op 100 meter na een wandeling van 5 kilometer. 

J.

…….

In de buurt van Bed and Breakfast Nummer5 zijn verschillende mooie wandelroutes. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van routezoeker. Routes van enkele of meer kilometers om de omgeving goed te verkennen.

De fotografie bij dit blog bericht is van Frederik Maesen. 

Scroll naar boven