Brood bakken

Zaterdagmorgen. Vol goede moed sta ik op. De bedoeling is vandaag verder in de tuin te werken. De afgelopen week is elke dag een stukje van de tuin onder handen genomen. Op mijn gemakske wil ik vandaag nog wat opruimen. Een korte blik buiten en ik zie dat ik dat beter een andere dag kan doen. Grijs en nat. Blixum is ook niet echt enthousiast om naar buiten te gaan.  “Ik blijf binnen. Zie je niet dat het regent” lijkt hij te zeggen. Na een check van de buienradar stappen we over naar plan B. Vandaag opnieuw oefenen met zelf brood bakken. De laatste keer was het een wit brood. Nu gaan we voor volkoren. Heb ik de juiste spullen in huis? Gelukkig voldoende.

De keukenmachine en de ingrediëntenweegschaal staan binnen handbereik in de keuken. Volkoren tarwemeel, patent tarwebloem, gist, lauw water en wat zout. Meer hebben we niet nodig. Aan de slag. Het meel en de bloem meng ik samen met het zout. Daarna doe ik de gist erbij. Die mag niet direct in aanraking komen met het zout want dan rijst mijn brood onvoldoende. Water toevoegen tot slot. Nu is het aan de keukenmachine. Deeghaak erop zetten en mixen maar. Een kleine 10 minuten. Hebben we een  een mooi soepel deeg.

Ondertussen neem ik mijn kerstkadootje uit de kast. Een ronde bakvorm van aardewerk. Een geweldig kado en ongelooflijk handig omdat ik die voor het hele bakproces kan gebruiken. Ik strooi wat tarwebloem in de bol. Het deeg is klaar en gaat nu in de bakvorm. Deksel (bodem) erop en 1 uur laten rijzen op kamertemperatuur.  Na dat uur opnieuw kneden om de luchtbellen uit het deeg te krijgen. Nu strooien we wat bloem op de bodem en maken een mooie ovale vorm van het deeg. Nog een half uurtje rijzen met de deksel (bol) erop. De tijd vliegt voorbij op deze actieve zaterdagmorgen en na een half uur hebben we een mooi gerezen ovaal brood. Nog een beetje afwerken. Licht insmeren met een klein beetje melk, daar wat bloem overheen. Enkele inkepingen maken omdat het brood in de oven nog verder gaat rijzen. De oven is voorgewarmd en mijn brood kan gebakken worden. In deze bakvorm 35 tot 40 minuten.

eigen gabekken korkant brood bij B&B Nummer5 in Zolder

Het blijft altijd spannend of er een goed gebakken brood tevoorschijn komt. Niet te zien tijdens het bakproces want de bakvorm is helemaal dicht. Toch een klein beetje spannend …  Na 40 minuten hebben we een ovenvers brood gebakken.

Gelukt!

Goed bezig op de grijze zaterdagmorgen!

Scroll naar boven