Als de bladeren van de bomen vallen

De bladeren vallen weer van de bomen. We hebben nogal wat bomen staan in de tuin. Veel bladeren dus, maar ook worden de dorre takken aan de bomen weer zichtbaar.

Het moment dat een professionele boomverzorger bij ons langs komt voor het jaarlijkse onderhoud aan de bomen bij Bed and Breakfast Nummer5. 

Keurig op de afgesproken tijd rijdt hij de poort binnen met zijn remork. In één vloeiende beweging recht achteruit precies op zijn plaats.  Is mij tot nu toe nog steeds niet gelukt.

Goedemorgen, wil je eerst koffie? Ik stel die vraag elke keer als hij komt maar weet het antwoord al. Hij weet wat te doen en heeft zijn vaste pauzes om te eten en koffie te drinken. Nu niet. Eerst werken, daar kom ik voor is dan ook zijn reactie.

De zaagmachines, zijn tuig en professionele beschermingsmiddelen komen te voorschijn. Even samen door de tuin lopen voor de logische volgorde van de werken en we gaan beginnen. Een van de bomen is helaas dood en moet hoognodig omgedaan worden. Dat is de eerste klus. Er is geen ruimte de boom onder af te zagen en te laten vallen. Hoogwerker? Neen, niet als deze boomverzorger komt om de bomen te snoeien.

als de bladeren van de bomen vallen in de tuin van B&B Nummer5 in Zolder is het tijd om te snoeien

Hij klimt – goed beschermt en vastgelijnd – tot in de top van de boom. Eerst de zijtakken vastbinden met een stevig touw. Zagen en met het touw langzaam en voorzichtig naar beneden laten. Nu is het mijn beurt. Touw vastpakken, tak op zijn plaats leggen en touw losmaken voor de volgende tak. Als de takken zijn verwijderd is alleen de hoge stam nog over. Deze wordt stuk voor stuk afgezaagd in een formaat dat we dit hout  kunnen klieven naar een “open haard formaat”. Sneller dan verwacht is de dode boom geveld. Mooi op tijd voor de boterhammen en de koffie, nu wel.

Een aantal andere bomen hebben enkele verdorde takken. Die worden eerst verwijderd en dan is het tijd om alle bomen “op te sleunen“. Tot vanochtend had ik geen idee wat dat betekende. Onze grote vriend Google weet dit wel. De onderste zijtakken verwijderen. Toch weer wat bijgeleerd vandaag. Blijkt toch nog een hele klus met al die bomen, maar het resultaat mag er zijn. Netjes!

Het begint al wat te schemeren en dat is een ideale mogelijkheid de kerstverlichting in de bomen in de voortuin te controleren. Vorig jaar hebben we die in de bomen gehangen en nu een prima gelegenheid alles goed te checken. We zijn nu toch hoog in de bomen bezig. 

De klus is geklaard, alle bomen zijn weer in optimale conditie. Kerstverlichting werkt perfect en het opruimen kan beginnen. Opnieuw vakwerk van formaat. Dank en tot volgend jaar.

bomen snoeien bij bed and breakfast nummer5 in Bolderberg

Scroll naar boven