Modemuseum Hasselt

Een (mode) tip voor een bezoek tijdens je verblijf in Bed and Breakfast Nummer5!

In het hart van het centrum in Hasselt staat een schitterend zeventiende-eeuws gebouw waar het modemuseum is gevestigd. Dit gebouw heeft vanaf 1664 dienst gedaan als kloostergemeenschap, kazerne, gevangenis, maar het speelde vooral een voorname rol in de ziekenzorg van Hasselt en omgeving. In 1988 opende het Stedelijk Modemuseum Hasselt haar deuren op deze locatie en kreeg het haar bestemming als museum tot de dag van vandaag. Een bezoek aan het modemuseum betekent direct een bezoek aan de historie van dit gebouw.

Het museum neemt je mee voor een schitterende reis door de verschillende periodes van de westerse mode vanaf 1750 in een werkelijk prachtig architecturaal decor. Behalve zeer bekende internationale namen als bijvoorbeeld Worth, Chanel, Yves Saint Laurent, Versace, Poiret is de focus van de uitgebreide collectie met meer dan 18.000 kledingstukken en accessoires gericht op hedendaagse ontwerpers uit Limburg met een uitstraling ver over de landsgrenzen zoals Martin Margiela en Raf Simons.

Dress/Undress tentoonstelling 26.02.22 – 20.11.22

In 2022 onderzoekt het Modemuseum Hasselt samen met gastcurator Murielle Scherre het prikkelende spanningsveld tussen kleding en lichaam in de expositie DressUndress.

tentoonstelling DressUndress in modemuseum Hasselt 2022 op 10 minuten autorijden van BenB Nummer5

Een citaat uit het persbericht voor deze nieuwe tentoonstelling:

“DressUndress bestaat uit 4 overkoepelende thema’s: ‘onthulling’ focust op het tonen van het lichaam, ‘verhulling’ neemt net de praktijk van het bedekken onder de loep, ‘trompe-l’oeil’ bespreekt stukken die spelen met de suggestie van het naakte lichaam en ‘metamorfose’, tot slot, verkent de intrigerende transformaties en aanpassingen aan het lichaam die gedaan worden om tegemoet te komen aan veranderende modevoorschriften.
Ontwerpen van gevestigde designers zoals Vivienne Westwood, Olivier Theyskens, Walter Van Beirendonck, Elsa Schiaparelli, Alexander McQueen, Raf Simons, Alaïa, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester, Versace, Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, … illustreren hoe designers de voorbije decennia spelen met dit (naakte) lichaam en hoe het via het spel van verhullen en onthullen door middel van kleding gemanipuleerd of gemodificeerd kan worden. Belgische nieuwkomers zoals Ester Manas en Lili Schreiber tonen dat de nieuwe lichting ontwerpers inclusie hoog in het vaandel draagt”.

Zeer zeker de moeite waard voor een bezoek tijdens je verblijf in Bed and Breakfast Nummer5 in Zolder. 

Meer informatie: website Modemuseum Hasselt

Scroll naar boven